Jdi na obsah Jdi na menu
 

Barvy podzimní

27. 8. 2013

Dnešního slunečného odpoledne jsme využili k podzimním úpravám kolem obydlí – a ke sklizni ozdobných slunečnic. A když byly ve sklenici venku na stole, udělal jsem pár snímků. A přitom jsem si uvědomil rozdíl při focení před časem a dnes.  Obrazek

V dobách tzv. mokrého procesu jsem o něčem takovém, co je dneska běžné, jenom snil. Jo, co to byl mokrý proces? Název patrně vznikl od toho, že fotograf se po dofocení filmu (nejlépe kinofilmu, tam se vešlo alespoň 36 obrázků) a jeho vytažení z cívky (pochopitelně v naprosté tmě a tudíž poslepu) už jenom cachtal v různých roztocích a vodě. Nejprve film – vývojka, přerušovač, ustalovač a voda na jeho důkladné vyprání, stejně tak vyvolání fotek, kde bylo navíc třeba zabrat koupelnu (pokud nebyl přepych zvláštní místnosti na zbudování fotokomory), rozložit zvětšovák, misky, zajistit si, aby mu členové rodiny nerozsvítili v době, kdy při červeném nebo nazelenalém světle zrovna pohybuje kovovou pinzetou ve vývojce zvětšeninou 30 x 40… A tady si člověk vychutnal – pokud si do koupelny nevzal rádio – osamělost přespolního běžce. 

Řeč je pochopitelně o černobílé fotografii, na barevnou bylo nutno nasadit na zvětšovák zvláštní adaptér (barevnou hlavu), taky vývojek muselo být povícero a hlavně – trvalo to několikanásobně delší dobu než černobílá fotka a s výsledkem, pokud člověk nebyl profík, poněkud nejistým. Nezanedbatelné omezení bylo i v počtu snímků. Zmíněných 36 na kinofilmu (24 x 36 mm) ještě šlo, ale i tak musel člověk hodně uvažovat, v kterém okamžiku zmáčknout spoušť. Na formát 6 x 6 cm, což vydalo pouhých 12 snímků na film, jsem fotit ani nezkoušel.
Zato dneska není co řešit. Na kartu digitálu se vejde 500 i víc fotek, k šetření tedy není důvod. Nafotit jeden námět z deseti úhlů a vzdáleností a pak vybrat dva tři kvalitní kousky dokáže i průměrný fototalent. A další zpravování? Vytáhnout snímky do počítače, spustit obrázkový editor, kterých je na webu kvalitních a zdarma několik, sednout do křesla, naladit muziku a pak už si jenom hrát – zvětšit, oříznout, vylepšit barvy či expozici, přidat pár efektů a samozřejmě poslat fotky e-mailem, nechat je za rozumný peníz udělat ve fotolabu, nebo je vytisknout doma stolní tiskárnou… až sem mé tehdejší sny nedosáhly.

A proč tolik řečí kolem focení?
Nastává nejbarevnější období roku. Jo, dneska, zítra, pozítří. Takže foťák do ruky a hurá do podzimního parku nebo lesa, nejlépe za slunečného dne a fotit a fotit! Tohle období netrvá dlouho! Za pár dnů bude listí na zemi a potom si můžeme doma vyhrát se záběry, až nás budou prsty bolet.    

Obrazek