Jdi na obsah Jdi na menu
 

Stáří vpřed!

23. 3. 2009
Minulý týden otevřeli v Klatovech hobbymarket OBI, v české kotlině v pořadí osmadvacátý. Necelých 6000 m2 (přesně 5748) nabízí… nebudu vyjmenovávat, většina z nás podobný obchod navštívila, kdo nenavštívil, zná z reklamy.
Pro lidi z Klatov i okolí přijde vhod otevírací doba – sedm dní v týdnu, od osmi ráno do devíti večer a tím pádem možnost při chalupářsko-řemeslné víkendové činnosti obstarat si potřebné k dokončení práce třeba i v sobotu večer… 

Obrazek


První den OBI nalákal téměř 4000 zákazníků a paprikové klobásky, při nákupu nad 500 Kč zdarma, nestačily dívčiny ve stánku u východu expedovat z grilu.Prostory uvnitř supermarketu jsou určitě znormované tak, aby se lidé s nákupními vozíky mohli vzájemně míjet – pokud dodrží alespoň nějaká pravidla. Přinejmenším vzájemné ohleduplnosti. A to jsem v OBI naprosto postrádal a kupodivu nejvíc u občanů pozdně důchodového věku. Já vím, v dnešní době se používá pro tuto věkovou kategorii označení senior, ale skutečného seniora si představuji jako seriózního, důstojného a ohleduplného staršího člověka – na pohlaví nezáleží.

Co však bylo k vidění v OBI Klatovy první den, i když nenabízeli (kromě klobás) žádné výrazné akční slevy? Smečku brunátných penzistů, tlačících se zarputilým výrazem nákupní vozíky, které ovládali tak, že vráželi do regálů (v lepším případě) anebo najížděli lidem na nohy (vlastní zážitek, docela to bolelo).
Co říci na „seniorku“ věku kolem sedmdesátky, která cípem rozepnutého dlouhého kabátu shodila ze stojanu 15-20 pytlíčků semínek různých rostlin, podívala se pod nohy, kolem sebe a šup, pár sáčků zakopla pod stojan, zbytek nechala ležet?
Co si pomyslet o „senioru“, jenž vozíkem porazil plechový stojan s ozdobnými tyčkami ke květinám a místo aby jej sebral a vrátil zpátky, nemilosrdně tyčky přejel a dělal, že nevidí?Obrazek
Proti těmto dvěma byla paní s vozíkem, zaparkovaným napříč uličce, takže než si prostudovala všechny postřiky na plevel (a bylo jich v regálu požehnaně), museli se další zákazníci vrátit uličkou zpět, v podstatě maličkost (ale prázdný vozík držela pevně!).
Jako malé děti nabádali nás učitelé i rodiče – stáří si musíme vážit! Ptám se zcela vážně – a za co? Že obrážejí supermarkety a podle letákového itineráře vykupují slevové zboží mi nevadí do chvíle, než při půlhodinovém studování lhůty spotřeby anebo klábosení se známým nezatarasí nákupními vozíky uličky tak, že nikdo další nemá nárok!
A tak mě napadá – kdo jsou tihle senioři v uvozovkách? Neurvalí, nevychovaní a bezohlední příslušníci lidského rodu každého věku! Jen holt má člověk kdesi v podvědomí zafixováno, že stáří bychom si měli… ale to už jsem říkal.
 
Pod dojmem zážitků z klatovského OBI i dalších supermarketů sepsal člověk, jenž za dva měsíce bude věkem patřit mezi seniory. Snad bez uvozovek.