Jdi na obsah Jdi na menu
 

Rákosová rohož vlastníma rukama

25. 1. 2017

Obrázky se po kliknutí otevřou v původní velikosti v novém okně či záložce!


Už je to nějaký pátek, kdy jsem v jedné odrbané knížce o zahradničení viděl návod, jak si vlatnoručně uplést rákosovou rohož a tak jsem to tehdy zkusil. Nebylo to zase tak složité, takže 1.jpgkdyž jsem potřeboval zakrýt sousedovu nevzhlednou zeď, která "zbobila" nás okrasný záhon, oživil jsem postup a letos v zimě se da2.jpgl do práce.

Nejprve jsem si vyrobil cosi jako tkalcovský stav, na němž se rohož bude dávat dohromady. Je vysoký 2 metry, horní laťka slouží k zatlučení hřbíků, na nichž bude upevněný drátek abebo provázek. Vzhledem k tomu, ž3.jpge rohož bude vystavena rozmarům počasí, volil jsem drátek. Špulka stojí v prodejně pro kutily anebo v prodejně ZZN Domažlice nebo Klatovy 70 korun - kolik metrů drátu na ní je nemůžu sloužit, ale na osm metrů rohože jsem měl tři špulky a ještě zbylo. Na obrázcích vpravo je detail spodní části.

 

4.jpg

 

 

 

 

 

Detail zavěšení horního drátku.

7.jpg

Na rákos jsem vyrazil kolem vánoc na koutskou dálnici. Ne že by rostl na silnici, ale po levé i pravé straně je ho docela dost. Vzhledem k tomu, že tento druh rákosu roste v mokřadech, je třeba mít vhodnou obuv. A proč v zimě? Poněvadž je dost zralý - viz obrázek stolu ve stodole. O dřevo je opředná otýpka, kterou bude třeba probrat a vybrat pokud možno stejně silné stvoly. Ty ostatně vybíráme už při sklízení rákosu.

5.jpg

Připravíme si náčiní - silnější nůžky, metr, kombinačky, drátek.

8.jpg

Na kraj stolu jsem si přitloukl prkno, o které jsem opřel jednu stranu sestřihaného rákosu. Druhou stranu jsem zastřihl na potřebnou délku, v tomto případě myslím že 100 cm.

9.jpg

Stav jsem si položil na stůl, neboť začínáme zdola. Na spodní lati stavu jsou hřebíky ve stejné vzdálenosti jako nahoře. Počet drátků volíme podle šířky rohože, jednou jsem dělal rohož pouze 80 cm širokou, tak jsem použil jen dva, v tomto případě jsem mezi horní a dolní lať naplnul drátky tři. Napnout se musí, jinak by se nám špatně pracovalo a rohož by nebyla pěkná.

11.jpg

Napínací drát zůstává vzadu, na spodní stéblo se položí nové a obtáhne drátkem.

10.jpg

Další detail, na němž je vidět protažení drátku vázacího zadem kolem napínacího. Nemělo by se příliš utahovat, stéblo je přece jenon silnější sláma a mohlo se zmáčknout a zlomit.

12.jpg

Takto postupujeme směrem nahoru... a nebojte se, docela to odsejpá.

13.jpg

Tady vidíme všechny tři drátky osnovy. Navazoval jsem až do výšky očí, potom jsem stav postavil na zem a pokračoval dál. Rohož měla délku 2 metry.

14.jpg

První rohož je hotová. Nahoře se poslední stovl zadrátkuje stejně jako dole a celá paráda se sundá ze stavu. Připravíme další drátky a můžeme pokračovat...

19.jpg

Po celé délce plotu jsem si připravil dřevěnou kostru na zavěšení rohože. Do země jsem zapustil kovové vinglíky, do nich vyvrtal díry, našrouboval sloupky a na ně připevnil vodorovné latě. Pokud máte rozumného souseda a dovolí vám zavěsit kostru na jeho tvárnice, nemusíte složitě zapouštět sloupky...

 

Detail umístění kostry nikoliv na plotu, ale před ním.

15.jpg18.jpg

Ještě před zavěšováním rohože jsem ji natřel bezbarvým lakem - snad nejaký ten pátek vydrží...

20.jpg

Potom už jsem rohože drátkem přivázal na kostru a bylo hotovo. Nevypadá to špatně, jen ta osnova není rovná. Terén je svažitý a bylo nutno rohož stříhat podle terénu. Ale i tak to myslím nevypadá špatně a hlavně - není to nic složitého!

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář