Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vodník se nestačil divit

 

 

Nevidí se často oslavy jakéhokoliv výročí v takovém stylu, jak pojali 650 let od založení své obce v Loučimi. Když se v loňském roce rozhodovali, jestli udělat u příležitosti oslav výročí setkání rodáků způsobem klasickým, čili zábavu a dost anebo odpoledne s programem, mší svatou, průvodem a zábavou venku, vyhrála druhá možnost. Připravit nicméně tak velkou akci v obci o 126 obyvateli nebyla žádná procházka růžovou zahradou. Od února letošního roku se scházela sedmičlenná skupina organizátorů dvakrát za měsíc. Nejprve se naplánoval kulturní program odpoledne. Něco dovezeme, například skupinu historického šermu, samozřejmě kapelu, něco zajistíme sami. Například scénku z historie Loučimi nacvičí místní děti s paní ředitelkou ZŠ Pocinovice a místní obyvatelkou a rodačkou Marií Friebelovou. Ženy Sokola Loučim, které posílí další z Libkova a Pocinovic by mohly předvést sletovou skladbu, kterou cvičili loni v Praze. A samosebou ukázka činnosti dobrovolných hasičů a taky výstavu bysme mohli udělat, z historie a současnosti života v Loučimi... padaly návrhy.

Z každého sezení si každý odnášel úkoly, které měl zajistit. A nebylo jich málo. Připravit pozvánky, rozeslat je téměř 150ti rodákům. Vybrat a upravit fotografie několika objektů a nechat udělat pohlednice právě k tomuto výročí. Nechat natisknout plakáty a připravit publikaci z výpisků staré kroniky, doplnit ji dobovými i současnými fotkami. Nakonec nechat udělat potištěnou igelitku s námětem kostela a výročím. Taštičku dostal každý po zaplacení vstupného, které bylo pouhých 50 korun hlavně díky sponzorům. Ty bylo pochopitelně třeba navštívit a oslovit. Zajistit občerstvení a pro děti objednat nafukovací skákací hrad a koníky, protože předpokládat, že budou sledovat celý odpolední program se nedalo...

 Poslední měsíc už byla pozornost zaměřena na odpoledne 4. srpna. Vypůjčit z kdyňského kulturního zařízení Modrá hvězda pódium pro muzikanty, dovézt jej a smontovat. Zajistit společenský stan jako přístřeší pro občerstvení a případně i pro muzikanty. Předtím samozřejmě formou brigád několikrát uklidit celou vesnici. A připravit v budově obecního úřadu (bývalé školy) výstavu, čili sehnat od lidí staré fotografie, okopírovat je, vypůjčit si panely, poprosit obyvatele, oby prohrabali stodoly a půdy a našli staré zemědělské náčiní a jiné věci, které by fotografie nejen z historie, ale i ze současnosti vhodně doplnily... a čas běžel, až přišel poslední týden. V pondělí technická skupina pod vedením Josefa Švába postavila pódium. Ve čtvrtek byly poslední úpravy návsi nad rybníčkem. V pátek odpoledne už stál stan a uprostřed rybníka se na bidýlku usadil vodník. A poslední úpravy výstavy, včetně zavěšení poutače nad vchod. 

Nastala sobota, hádanka zvaná počasí byla vyřešena modrou oblohou s několika bělavými mráčky, pan hostinský Matějka si nastěhoval do stanu pípu, gril a další potřebné věci pro občerstvení a potom přijela skupina historického šermu Korbel, kapela Domažličanka, nafukovací hrad... a bylo půl hodiny po dvanácté a v kostele začala slavnostní mše, kterou celebroval pan vikář Miroslav Kratochvíl. Po mši se před kostelem seřadil průvod, do jehož čela se postavili dobrovolní hasiči v uniformách jak místní, tak i pocinovští a lhotští (ti s vlajkami), policie ČR na chvíli zastavila dopravu a průvod se za řízného doprovodu Domažličanky vydal na náves. Obešel rybník, napochodoval do improvizovaného areálu, všichni se posadili, když převážná většina si předtím koupila vstupenku, jejíž součástí byla i samolepka se siluetou kostela a nápisem Loučim 650 let jako označení platících a přišlo překvapení. Hymnu na zahájení zazpíval sólo operní zpěvák Jan Janda, který už víc než 10 let v Loučimi bydlí. Místostarostka Jana Dirriglová pak promluvila o životě v obci, po ní pozdravil a pamětní plaketu předal starosta bavorských Nových Kostelů Josef Berlinger a vzápětí na to pozdravil loučimské pan Edig Hoffman - zástupce zemského úřadu okresu Cham, který je bez nadsázky velikým příznivcem a fanouškem Loučimi. Náměstkyně krajského hejtmana mgr. Olga Kalčíková krátce a s úsměvem meditovala nad slovesným rodem Loučimi a předseda Sdružení obcí kdyňko a starosta Kdyně Jan Löffelmann pronesl také jen krátkou zdravici, protože téměř 400 (!) platících diváků už čekalo na program. A ten probíhal svižně také díky zpěvákovi Domažličanky Josefu Kupilíkovi, který se ujal moderování.

Jako první přišla na řadu historická scénka v podání místního dočasného ochotnického souboru o vzniku – podle pověstí – vesničky Loučim, ve které účinkovaly místní děti a ženy za doprovodu harmonikáře Václava Valenty. A vyprávěné příběhy byly podány hezkých chodským nářečím, byť Loučim leží těsně za hranicemi Chodska. A protože se místní cítí blíže k Domažlicím, byl další na řadě národopisný soubor Mráček s vlastní dudáckou kapelou v krásně barevných chodských krojích. Po několika skladbách Domažličanky nastoupili šermíři skupiny Korbel. Také ti pojali svůj první vstup podle scénáře o Loučimské madoně a sklidili zasloužený potlesk – jistě také díky svým kostýmům, ve kterých v teplém odpoledni muselo být docela horko. Ženy místního Sokola rozevlály na zeleném trávníku pod pódiem své fialové sukně a bylo na nich vidět, že cvičí s chutí a zápalem. Měly úspěch. Po dalším vstupu šermířů předvedlo pocinovští dobrovolní hasiči ukázku zásahu u „havarovaného“ auta a potom už překlenula místní rybník fontána ze dvou proti sobě stříkajících proudnic. Tříšť vodních kapek pak vytvořila barevnou duhu, která jako by symbolizovala barevné odpoledne, které se líbilo snad opravdu všem. Svědčí o tom konec konců pár zápisů v návštěvní knize výstavy, která byla otevřená celé odpoledne:
"Vřelý dík organizátorům oslav a výstavy a přejeme Loučimu vše nej do dalších 650 let."
 "Výstava se nám moc líbila, jen tak dále."
"Děkuji za moc hezké zážitky, výstavou jste se moc blejskli. Fandím vám! Pozdrav z Moravy, děkujeme za příjemné vzpomínání, děkujeme na prohlídku, za pěkný zážitek."
"Loučimáci, pěkné setkání se vám povedlo, výstava je hezká, děkuji za krásnou výstavu všem organizátorům."
 "Výstava je dobře uspořádána s dobrou znalostí historie, děkujeme organizátorům."
A Josef a Věra Panošovi, kteří měli celý den otevřenou knihovnu hned v místnosti sousedící s výstavou, zaznamenali tento zážitek: „V sobotu přišla paní, že v plzeňském rádiu slyšela, že jsou tady oslavy 650 let, tak ráno vzala ruksáček, ve Stodě nasedla na vlak a přijela.“
Večer pokračoval zábavou ve stanu a tady došlo k zajímavému jevu, který také není obvyklý. Na trávě se příliš tančit nedá a tak se v taneční parket změnilo pódium, na kterém celé odpoledne hrála muzika.
Troufám si říct, že jsme všichni měli příležitost důstojně oslavit tak významné historické výročí 650 let obce, zúčastnit se srazu rodáků a přátel Loučimi a prožít jeden opravdu nevšední a velice příjemný den,“ zhodnotila druhý den sobotu místostarostka Jana Dirriglová. „Myslím, že naše snaha poskytnout starším i mladým příležitost pobavit se, setkat se s kamarády, popovídat si s přáteli, zavzpomínat na minulost i sdělit si své plány do budoucna, se neminula účinkem. Významným aspektem příprav a konání této akce byl také projev sounáležitosti a pospolitosti našich obyvatel, ukázka vynikajících organizačních schopností a ochota většiny pomoci a přispět ke konání oslavy.“

Vodník na rybníce je pochopitelně vycpaná figurína a k vidění, zrovna tak
jako výstava, bude ještě pár týdnů. Ale kdyby byl živý, určitě by nevycházel z údivu, co všechno se na loučimské návsi dělo v sobotu 4. srpna 2007!
 Zdeněk Huspek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář