Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

 

Loučim od tzv. Škalic

 

Loučim od "Škalic", z lesní cesty za obloukem trati

 

Vítejte u nás a můžete vstoupit

Aktuálně čili akce, které byly anebo budou

 

Loučim po silnici od Klatov

Takhle uvidíte naší vesničku,
když pojedete po silnici od Klatov



 

 

Nebývá častým zvykem, aby obec měla dvoje webové stránky. Navíc obec, nebo jak často a rád používám, vesnička, která čítá 126 obyvatel. V případě Loučimi, vesničky na východním okraji okresu Domažlice, tomu tak je.

Důvod?

 Prostý, jak tomu většinou bývá. Před dvěma roky potřeboval spolužák naší místostarostky z polovysoké školy, což je škola někde mezi střední a vysokou, jejíž absolvent používá titul BC (aneb jak říká jedna moje známá, též absolventka této školy, bacil), udělat ročníkovou práci. Vybral si téma webové stránky obce a bylo mu nabídnuto, aby udělal stránky naší vesničky. V té době jsem byl už jen pár kroků od zvládnutí téhož. Nikoliv snad stránek obecních, ale vlastních. Šlo to ztuha, když je člověk samouk a učí se metodou pokus – omyl, jde to vždycky ztuha. Jeden rozdíl tady přece jenom je. Není to musím, ale chci.

Jednoho dne přijel na kole (z vesnice kousek odtud) mládenec s bratrem, my to objedem, něco nafotíme, dáme to tam a bude, pravil. Toho jsem se poněkud zděsil, protože celkem systematicky, to je v každém ročním období vesničku a její okolí fotím už šest let a fotek mám tudíž dost. Takže jsem slíbil fotky dodat. A taky něco z historie, protože ta mě zajímá jako taková a navíc jsem v té době začal dělat kroniku sboru dobrovolných hasičů, takže jsem měl v kompu většinu všeho, co se o naší historii napsalo.

Na výběr jsem dal přibližně 150 fotek a povídání. Povídání je na oficiálních stránkách a taky pár fotek. Těch tam mohlo být daleko víc, ale pro ročníkovou práci patrně stačily. Povídání bylo překopírováno, aniž byly vychytány překlepy. Všechno pouze v základní formě, žádné vylepšení, barvy, pozadí...

Jak to bude dál, zajímalo mě. Stránky je nutno několikrát do roka aktualizovat, aby měly nějaký smysl. Navíc je dobře avizovat všechny akce, které se připravují. Jednak to přiláká potenciální návštěvníky a druhak to dokumentuje, že se u nás něco děje.

Odpověď – nějak se to udělá. A v tu chvíli jsem pochopil, že se dál neudělá nic. Protože na tomhle božím světě pobývám už dost dlouho. A podobných nějak jsem už zažil. A možná taky řekl, kdo ví.

Přesto jsem – neboť založením optimista – zadoufal, že se můžu mýlit.

Nemýlil jsem se. Stránky jsou, co tam je, to tam je a že by něco přibylo asi nehrozí. A proč jsem se do toho nepustil sám? Anebo alespoň nepokračoval? Mezitím jsem našel e-stranky, přestal bádat nad html a tagy – i když základy jsou a upravit si kód anebo něco přidat umím – udělal si stránky svoje a věnoval se víc jejich obsahu, než designu. Jak jsou dělané oficiální stránky obce Loučim nevím a přístup do nich nemám. V jakém jsou stavu patrně nikoho napálí (kromě mně) a tak jsem zvolil tuto cestu. A taky proto, že oslavu 650 let založení obce, spojenou se setkáním rodáků, chceme udělat velkou, pěknou, zajímavou a příjemnou, zkrátka takovou, aby si její účastníci po několika letech vzpomněli – jo tenkrát, když v Loučimi měli to výročí...

Drobný dodatek. Pan webmáster dostal za vytvoření stránek obce 2 tisíce, já tisícovku. Stránky, na kterých se nacházíte si platím sám (celkem pakatel, pětistovku ročně) a dělám je ve volném čase grátis. Protože mě to baví.

A taky mě baví procházky kolem vsi s foťákem na krku v kteroukoliv roční dobu. I v zimě. Několik obrázků je tady, potom taky tady, a ještě tady. To je tadů, což :))?

 

 

 

 

TOPlist