Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pár slov úvodem

17. 12. 2013

 

obr_14.jpg

 

Několik slov úvodem
 
Někdo jezdí na dovolené každý rok na jedno místo, někdo pokaždé jinam. Někdo nedá dopustit kamenité pláže Chorvatska, jiný zase na zatravněné břehy českých rybníků. My jsme propadli Itálii. My, to jest já a Laďka jsme spolu
už... letos (2011) to bylo 21 let a třebaže jsme se nikdy nevzali, vztah funguje jako klasické manželství se vším všudy.
Jak je patrné z textu cestopisu, prvně jsme byli v Itálii v roce 2002, pravidelně jsme začali k moři jezdit až po roce 2005, kdy jsme nuceně skončili
s provozováním stánku s občerstvením na koupališti Babylon u Domažlic a měli tudíž konečně trochu volna taky v létě.
obr_8--2-.jpgV roce 2006 jsme v Itálii pobyli už 14 dní (na rozdíl od první cesty, to jsme se v moři čvachtali pouze 5 dní) a začali jsme klasicky - u Adriatického moře v Caorle. Další rok jsme objevili kemp (jo, jezdíme s malým karavanem, o tom jsem se zřejmě nezmínil) sto kilometrů jižněji pod Benátkami, kde bylo taky fajn. A před dvěma roky jsme zabrousili na západní pobřeží "boty", do Toskánska, kde se nám zalíbilo zase o něco víc, než na druhé straně. Letošní volba byla tedy jasná - opět pobřeží
Tyrhénského moře (některé mapy používají název Ligurské moře, to bych tady snad ani neřešil), ba dokonce stejný kemp Molino a Fuoco. Důvod se laskavý čtenář dozví z následujícího textu.

obr_9--2-.jpgA co web nabízí? Nejprve se přepravíme na místo - autem, po dálnici a řekneme si pár dobře míněných rad - nebo spíš postřehů, co je dobré vědět anebo kde najít na webu potřebné informace.
Potom se porozhlédneme po kempu, kde jsme letos byli 3 neděle, seznámíme se s některými jeho obyvateli a vůbec - dozvím
e se, jak to v italském kempu žije.
 Hodně času strávíme na pláži a podíváme se na některé výraznější postavičky. Při té příležitosti si trochu projdeme a projedeme (autem i na kole) okolí Vady a Ceciny (Čečíny), protože náš kemp leží právě mezi těmito městy. Vynechat nesmíme ani trhy, kam si zajdeme koupit nějaké ovoce anebo jen tak na čumy.
Zajedeme na krátkou, o to však hutnější návštěvu přístavu v Livornu a taky se podíváme pár kilometrů do vnitrozemí na hrad Bolgheri, v jehož okolí se pěstuje a vyrábí proslulé víno Chianti.
A protože z pláže vidíme v lehkém mlžném oparu známý ostrov Elba, pojedeme tam na jednodenní výlet, takže poplujeme trajektem!

Z Toskánska jsem odjížděli v pondělí 12. září a zažili jsme tak pomalu končící sezónu... tohle všechno, doplněné o další informace přístupné na webu (včetně odkazů) je v následujícím textu - pochopitelně včetně obrázků a jestli to někoho bude inspirovat k cestě do stejných míst, bude mi potěšením.

A malá poznámka na okraj - tohle povídání vzniklo bez jakékoliv objlednávky a zcela zdarma. Prostě proto, že mě psaní a focení baví a že si myslím, že to někomu může přinést užitek anebo jenom potěšit...

Tak jdeme na to!
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář