Jdi na obsah Jdi na menu
 

Den příjezdu - pátek

Třeboň a její okolí - 1. díl

Letos vyšlo lázeňské město až na konec září, neboť platí jakýsi podivný předpis, že pacient může do lázní až po uplynutí jednoho roku... takže jsem si rezervoval opět 4x nocleh a v pátek 26. září jsme přistáli u hlavního vchodu do lázní Aurora. Laděna si vyřídila pokoj, přejeli jsme před budovu C, vyložili kufr a já se posunul kousek dál, do ulice B. Němcové. Letos jsem bydlel u stejné ubytovatelky, ale v jiném penzionu.
Vykrámoval jsem se a přestože bylo zataženo a počasí poněkud nevlídné, navlékl jsem na sebe cyklooblečení a před druhou odpolední vyrazil ven. Jako první jsem si  naplánoval cestu kolem Světa, což není svět jako takový, ale rybník na kraji města. Náměstí pošmourné, popojel jsem v zastávce Třeboň - lázně a natrefil jsem osobák do Českých Velenic. Poté jsem se vrátil do města a podél Zlaté stoky se dostal pod hráz Světa. Tak jsem objevil zajímavý restaurační komplex s názvem Pěšárna . A čepovali tam burčák, takže jsem okoštoval a vydal se na cestu. O jejím průběhu další díl.

V druhé polovině této galerie je průčelí baráku, v jehož přízemí bylo ubytování, nádraží, k němuž mají místní docela dost daleko a nakonec zajímavý renesanční dům Krčínova správce s původní pamětní deskou a barokní dvůr. Průčelní dům Třeboň II., čp.80 má dvě desky připomínající jeho historii (postaven 1709 Schwarzenbergským hejtmanem Karlem Siebertem Hoffbauerem z Liliensteinu) a pěkné barokní sluneční hodiny. Jako poslední je v galerii kostel sv. Anežky, kolem něhož se prostírá hřbitov. 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář